Rahsia ICT consultation (part 2)

Rahsia ICT consultation part2

Keputusan 1 meeting adalah KIV (most probably senario negatif), manakala 1 meeting lagi adalah ‘prospek perlukan perubahan pada ciri-ciri system (skop jadi lebih besar)’. Yang KIV tu aku tutup cerita sebab mungkin adanya pesaing yang lebih mampu menawan hati prospek dari segi harga & aku bukanlah jenis yg rosakkan harga market. Pasal yang ‘perlukan perubahan tu’, maksudnya aku masih belum berjaya untuk wujudkan senario positif untuk meeting kali ni (1st meeting lebih kepada sesi berkenalan dengan bos besar, hari ni adalah meeting ke 2 selepas serah proposal & quotation minggu lepas).

Sambungan daripada kisah semalam http://blogs.k-ict.org/afi/rahsia-ict-consultation/

Keputusan 1 meeting adalah KIV (most probably senario negatif), manakala 1 meeting lagi adalah ‘prospek perlukan perubahan pada ciri-ciri system (skop jadi lebih besar)’. Yang KIV tu aku tutup cerita sebab mungkin adanya pesaing yang lebih mampu menawan hati prospek dari segi harga & aku bukanlah jenis yg rosakkan harga market. Pasal yang ‘perlukan perubahan tu’, maksudnya aku masih belum berjaya untuk wujudkan senario positif untuk meeting kali ni (1st meeting lebih kepada sesi berkenalan dengan bos besar, hari ni adalah meeting ke 2 selepas serah proposal & quotation minggu lepas). Walaupon belum wujud senario positif, ia adalah perkara biasa sebab nak beli ICT solution ni bukan harga RM 100 atau RM 200, RM 2,000 pon tak cukup lagi. Jadi takkanlah senang2 orang nak bayar tanpa pastikan betul2 benda yg dia nak tu mampu solve masalah yg dihadapi. Tambah2 pulak sebelum ni dia pernah kena tipu dengan freelancers (dia tak cerita siapa orang tu & aku pon tak tanya)

Bila prospek dah tengok berapa harga yg aku letak & go through proposal, dia arrange & invite lagi aku untuk next meeting. Berdasarkan apa yg aku fikir, dia mampu untuk membayar solution pada harga berkenaan, cuma nak pastikan adakah apa yg aku tulis tu sama dengan apa yg akan aku buat. Memang tak dinafikan ada sesetengah consultant mengupah orang lain untuk buat costing sheet & proposal yg baik. Aku yakin bahawa prospek kali ni adalah bukan calang2 orang, dia ingin pastikan bahawa dia jumpa pihak yg betul2 mampu bantu dia solve the problem. Kepada rakan2 yg 1st time melalui situasi macam ni, jangan patah semangat atau tarik diri. Prospek belum putuskan “saya tak nak”, atau dia tak berminat nak tanya sebarang soalan. Jadi peluang tu masih ada, kena usaha lagi sampai dia kata “Ok, saya nak”

Aku bersyukur kerana semua kepala division / department yg akan guna system tu ada dalam meeting, & setiap mereka ada tanya soalan. Berikut adalah cara yg aku buat untuk wujudkan good environment semasa meeting;

1) Penampilan yang sesuai.

Aku pakai baju warna tema logo company diaorang. Sebab pada pendapat aku, mungkin bos suka warna tema tu. So secara tak langsung dia akan nampak aku ni hensem walaupon rambut berserabai. Kalau dia ada sebut pasal baju yg aku pakai, aku kena cuba berlakon yg aku pon memang suka warna tu. Padahal nak ambik hati dia je.

2) Introduce diri.

Ringkas je, bagitau nama, dari company mana, datang meeting ni nak buat apa, ucap terima kasih sebab jemput datang meeting (aku terlupa nak cakap ni tadi, so cepat2 aku cuba alihkan ke cara seterusnya). Awal2 dulu aku ada perasaan gemuruh bila bercakap depan orang2 baru, tapi sekarang dah lali. Untuk rakan2 yg 1st time lalui situasi ni, elakkan daripada timbul rasa gugup / gemuruh sebab biasanya orang boleh nampak perasaan kita melalui wajah. Be confident.

3) Buat lawak spontan.

Kebetulan sesi meeting tadi jam 2 petang, mungkin ada yg mengantuk. Aku dapat peluang untuk buat ahli meeting ketawa sebab awal2 lagi hos meeting dah cerita isi proposal tu. So bila masuk turn aku bersuara, aku sebut sambil ketawa “I have nothing to explain anymore. He has explained all my points”. Nasib baik lawak menjadi & ahli meeting faham bahawa aku cuba buat lawak. Then kalau tengah2 discuss tu ada peluang lagi, aku cuba buat lawak lagi agar ahli2 rasa aku ni friendly.

4) Jaga eye contact.

Pandang setiap ahli meeting, jangan cuba menganak tirikan mana2 ahli. Jangan bagi ada ahli yg rasa terpinggir. Cuba communicate ngan ahli2 meeting bukan sahaja dengan suara tapi juga dengan pandangan. Aku hampir2 mengabaikan ahli2 lain tadi disebabkan ada awek cun sorang dalam tu, asyik rasa nak pandang dia je. Tapi jangan lupa, dia tu hanyalah staff & bukan decision maker.

5) Keep on the topic.

Explanation mestilah berdasarkan point dalam proposal & quotation. Walaupon dah diceritakan dalam proposal, mungkin macam2 lenggok ayat yg orang akan baca yg mana akan membawa ke arah pemahaman yg berbeza. Elakkan daripada explain hal2 teknikal atau coding sebab ahli meeting nak dengar macam mana proposal aku tu mampu solve masalah diaorang.

6) Beri peluang semua pihak bersuara.

Aku tak boleh jadi “gila microfon” atau nak bagi orang lain dengar je apa yg aku cakap. Time blur takde point nak cakap, aku cuba tanya “Any question?” sambil pandang sorang demi sorang. Tak semestinya ikut pusingan jam atau lawan jam sebab kadang2 idea ahli meeting ni tak tentu. Bila mereka nampak macam nak tanya / cakap sesuatu masa aku tengah bercakap tu, cuba support mereka ngan sebut “Yes Sir…”, so diaorang akan rasa dihargai bila diberi peluang macam tu. Secara tak langsung akan nampak aku ni boleh bertolak ansur.

Hasil daripada meeting tadi, aku kena revise balik proposal & quotation berdasarkan perubahan yg prospek minta. Aku bernasib baik sebab dapat capture secara live problem yg diaorang hadapi & terus tanya pendapat mereka berkenaan user interface system baru. So aku dapat gambaran untuk nak initiate demo system & present dalam seminggu atau 2 minggu lagi. Utamakan permintaan mereka untuk modul yg urgent.

InshaAllah bersambung lepas Raya Haji nanti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Random posts list

Costing sheet

Sample Costing Sheet

Minggu ni aku nak cerita pasal Costing sheet. Students IT...
0 comments
Belajar Linux menggunakan Virtualization

Belajar Linux menggunakan virtualization

Linux memang tak asing lagi sebagai salah satu Operating System...
0 comments
Rahsia ICT consultation part2

Rahsia ICT consultation (part 2)

Keputusan 1 meeting adalah KIV (most probably senario negatif), manakala...
0 comments
Pentingnya mempelajari HTML

Pentingnya mempelajari HTML

Hari ni aku nak buka 1 rahsia pada students IT...
0 comments
Masa depan programmer dan bidang ICT adalah lebih cerah

Masa depan programmer

Masa depan programmer terutamanya students adalah lebih cerah berbanding bidang...
0 comments