Belajar Linux menggunakan virtualization

Belajar Linux menggunakan Virtualization

Linux memang tak asing lagi sebagai salah satu Operating System (OS) yg biasa digunakan di server. Bagi students IT / ICT course software development, mungkin kena biasakan diri dengan Linux sebab nanti kena belajar gitphp artisan, dan macam2 lagi benda kat command line atau skrin hitam putih. Belajar Linux menggunakan virtualization.

Linux memang tak asing lagi sebagai salah satu Operating System (OS) yg biasa digunakan di server. Bagi students IT / ICT course software development, mungkin kena biasakan diri dengan Linux sebab nanti kena belajar gitphp artisan, dan macam2 lagi benda kat command line atau skrin hitam putih.

Virtualization ni pulak adalah 1 technology yg menjadi salah 1 benda asas dalam Cloud Computing. Fungsinya ialah untuk nak wujudkan banyak lagi server lain tanpa keluarkan duit 1 sen pon. Istilah yg sesuai digunakan untuk server2 lain tu adalah virtual server, atau kalau kat laptop kita panggil virtual machine (VM). Contohnya spec laptop / personal computer (PC) korang adalah processor Quad (4) cores, RAM 8GB, hard disk 500GB mampu untuk tampung 2 unit VM. Maksudnya boleh ada 3 jenis OS (semua ON) serentak dalam 1 masa. Katalah 1 VM tu korang install CentOS 7, dan yg 1 lagi tu install Ubuntu 18.04. Benda ni amat sesuai bagi korang yg baru nak berjinak2 dengan Linux tanpa perlu bayar untuk subscribe server sebenar macam Virtual Private Server (VPS), dan tak perlukan Internet connection untuk access Linux environment.

Contoh aplikasi virtualization dalam Fedora adalah Kernel-based Virtual Machine (KVM). Aku gunakan Virtual Machine Manager untuk nak manage VM macam screenshot bawah ni;

Virtual Machine Manager dalam Fedora 28
Virtual Machine Manager dalam Fedora 28

Kaitannya dengan web-based application / system development adalah untuk membiasakan diri dengan konsep client-server. Kita akan dapat belajar Secure Shell (SSH), File Transfer Protocol (FTP), Domain Name System (DNS), dan banyak lagi benda lain yg diaplikasikan dalam environment sebenar tanpa kos yg tinggi. Takkan asyik nak localhost je. Bila guna VM, kita akan belajar untuk view web-based application / system menggunakan IP address, contohnya http://192.168.122.2 atau bind ke domain name sebenar menggunakan internal DNS yg mana memudahkan untuk migrate ke production environment bila dah siap nanti. Bila dah advance guna VM, bolehlah slow2 belajar Cloud Computing environment pulak.

Cuba cek sama ada laptop korang tu support virtualization ataupon tak. Masuk Basic Input/Output System (BIOS) (biasanya masa power on laptop tu tekan F2 atau button Delete laju2) dan cari bahagian Virtualization macam screenshots bawah ni;

BIOS sample 1
BIOS sample 1

Sumber gambar dari https://support.kaspersky.com/12690#block3

BIOS sample 2
BIOS sample 2

Sumber gambar dari https://support.kaspersky.com/12690#block3

Kalau takde benda tu maksudnya processor laptop korang tak support virtualization ataupon outdated model. Kebiasaannya processor dalam laptop sekarang dah support virtualization, cuma mungkin tak enabled je kat BIOS. Features ni boleh dijadikan criteria masa nak beli laptop. Cuba cek dulu benda ni ada ke tak dalam laptop yg nak dibeli tu. Bila dah enablekan virtualization kat BIOS, download dan install Virtualbox kat https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Baca cara2 nak guna dia kat https://www.virtualbox.org/wiki/Documentation.

Kesimpulannya untuk belajar menggunakan Linux tak semestinya kena beli / subscribe server sebenar, tapi cukup dengan hanya virtualize kat laptop / PC yg kita gunakan. Bila nak onlinekan web-based  application atau system yg kita develop tu, barulah subscribe shared hosting, VPS, dedicated server, atau apa2 online service yg kena bayar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Random posts list

Rahsia ICT consultation part2

Rahsia ICT consultation (part 2)

Keputusan 1 meeting adalah KIV (most probably senario negatif), manakala...
0 comments
Tips untuk secure MySQL DB user

Tips untuk secure MySQL DB user

Sebelum ni aku pernah ceritakan tentang cara nak design database...
0 comments

Kepentingan database structure

Memandangkan nampak banyak POST berkaitan Final Year Project (FYP), terlintas...
0 comments
Rahsia ICT consultation

Rahsia ICT consultation

Dedahkan rahsia sikit untuk consult ngan client dalam IT /...
0 comments
Belajar buat user login level asas dalam PHP-MySQL

Belajar buat user login (asas) dalam PHP-MySQL

Hari ni aku teringat salah 1 janji aku pada seseorang...
2 comments