Latest articles

Blog belajar ICT dan software programming dengan kaedah senang faham. Jom belajar dan berkongsi experience serta ilmu teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bersama-sama. Moga kita dapat saling membantu.

Online Payment

Online Payment

Seperti dijanjikan dalam entry minggu lepas, hari ni aku ceritakan pasal Online Payment. Secara ringkas aku anggapkan Online Payment ni adalah suatu transaksi pembayaran yg mana kedua-dua pihak iaitu pembayar dan penerima bayaran tidak menyentuh dan melihat duit secara fizikal semasa berlakunya transaksi. Kalau nak cakap ianya available 24 jam mungkin masih lagi tak sesuai … Continue reading “Online Payment”

0 comments
Programming dan kalau

Programming dan ‘kalau’

Hari ni aku nak dedahkan 1 fakta tentang programming kepada beginner atau sesiapa yg berminat nak jadi programmer, iaitu hampir setiap programmer akan menggunakan ‘kalau’ masa programming. Entry ni mungkin boleh dijadikan tips untuk mulakan belajar programming, tak kesahlah apa jenis language sekalipon, iaitu seseorang programmer tu takkan lepas daripada menggunakan ‘kalau’. Bagi yg dah … Continue reading “Programming dan ‘kalau’”

1 comment
Web Development Security

Web development security

Minggu ni aku nak cerita sikit pasal web development security. Mungkin ramai antara kita yg tahu bahawa website yg ada HTTPS kat depan tu dah secure. Contohnya; https://www.k-ict.org. Tapi adakah HTTPS tu sahaja sudah cukup? Jawapannya adalah ‘Tak’. Sebabnya kita kena ambik kira jugak benda-benda lain yg terlibat macam plugin yg dipakai, database connection, FTP, … Continue reading “Web development security”

0 comments
Continuous Programming

Continuous Programming

Minggu ni aku menyibukkan diri dengan web-based solution development atau biasa kita sebut ‘buat system’. Walaupon agak sibuk, tapi aku cuba luangkan masa untuk kongsikan sedikit tips. Kali ni aku nak kongsikan tips untuk dapatkan fokus yg tinggi semasa programming. Bila fokus tinggi, aku meletakkan situasi tu sebagai Continuous Programming, iaitu programming secara berterusan yg … Continue reading “Continuous Programming”

0 comments
Terms and Conditions and Privacy Policy

Kepentingan Terms and Conditions, Terms of Services, dan Privacy Policy

Hari ni mungkin akan ada segelintir pembaca memandang negatif pada entry aku ni, sebab apa yg bakal aku ceritakan ni adalah suatu benda yg menampakkan lecehnya bila nak buat sesuatu solution dalam ICT. Aku nak cerita dua benda, iaitu pasal Terms and Conditions (TnC) atau ada sesetengah keadaan menggunakan Terms of Services (ToS), dan Privacy … Continue reading “Kepentingan Terms and Conditions, Terms of Services, dan Privacy Policy”

0 comments