Latest articles

Blog belajar ICT dan software programming dengan kaedah senang faham. Jom belajar dan berkongsi experience serta ilmu teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bersama-sama. Moga kita dapat saling membantu.

Terms and Conditions and Privacy Policy

Kepentingan Terms and Conditions, Terms of Services, dan Privacy Policy

Hari ni mungkin akan ada segelintir pembaca memandang negatif pada entry aku ni, sebab apa yg bakal aku ceritakan ni adalah suatu benda yg menampakkan lecehnya bila nak buat sesuatu solution dalam ICT. Aku nak cerita dua benda, iaitu pasal Terms and Conditions (TnC) atau ada sesetengah keadaan menggunakan Terms of Services (ToS), dan Privacy … Continue reading “Kepentingan Terms and Conditions, Terms of Services, dan Privacy Policy”

0 comments
Cross platform UI compatibility

Cross platform UI compatibility

Hari ni aku start buat development sample untuk 1 web-based application, dan nak kongsikan sesuatu yg mungkin berguna bagi newbie web developer, iaitu tentang cara nak pastikan user interfaces (UI) adalah compatible bila user view dari pelbagai jenis device. Awal tahun 2000 dulu mungkin web developer tak perlu ambil kira benda ni sebab kebanyakan user … Continue reading “Cross platform UI compatibility”

0 comments
Belajar buat user login level asas dalam PHP-MySQL

Belajar buat user login (asas) dalam PHP-MySQL

Hari ni aku teringat salah 1 janji aku pada seseorang yg masih belum ditunaikan, iaitu nak tunjukkan cara untuk buat user login atau user authentication dalam PHP7.2. Sebelum ni dia dah buat dalam PHP5 guna function mysql_connect, tapi bila masuk PHP7 nanti, function tu dah takde. Alang-alang nak tunaikan janji, aku kongsikan terus untuk semua … Continue reading “Belajar buat user login (asas) dalam PHP-MySQL”

2 comments
Tips untuk secure MySQL DB user

Tips untuk secure MySQL DB user

Sebelum ni aku pernah ceritakan tentang cara nak design database (DB) structure, dan kali ni aku nak fokuskan pada penggunaan DB MySQL secara secure (good practise). Sekarang mungkin dah ada yg guna MariaDB. Sejak study kat KUTKM (sekarang dah tukar nama jadi UTeM) tahun 2003 lagi, aku dapati ramai sangat orang guna username = root untuk connect ke DB system yg diaorang … Continue reading “Tips untuk secure MySQL DB user”

0 comments
Belajar Linux menggunakan Virtualization

Belajar Linux menggunakan virtualization

Linux memang tak asing lagi sebagai salah satu Operating System (OS) yg biasa digunakan di server. Bagi students IT / ICT course software development, mungkin kena biasakan diri dengan Linux sebab nanti kena belajar git, php artisan, dan macam2 lagi benda kat command line atau skrin hitam putih. Belajar Linux menggunakan virtualization. Linux memang tak asing lagi … Continue reading “Belajar Linux menggunakan virtualization”

0 comments